Embla – suosittu Pohjoismainen ruokakilpailu

Onko ruoanlaitto ollut aina intohimosi vai oletko viime aikoina alkanut tuntea kutsumusta terveellisen ruoan pariin? Terveellinen ruoka ei aina ole samaa kuin maistuva ruoka, sillä usein perinteisiin maistuviin ruokiin käytetään aineosia, jotka viralisen lautasmallin mukaan eivät ole terveellisiä. Erilaisia ruokasuuntauksia on mukavaa seurata ja poimia niistä ne ”parhaat palat” itselleen.

Kokkaaminen ja luova ruoanlaitto on viime vuosina nostanut suosiotaan kaikkialla maailmassa. Erilaiset ruokakilpailut yleistyvät maailmalla kaiken ikäisten keskuudessa, mikä on todella hieno asia. Oma-aloitteinen ruoanvalmistus ja omien lempiruokien löytäminen on jokaiselle todella tärkeää. Tiesitkö, että maistuvan ruoan avulla voi myös hemmotella, ja ruokaa voi antaa jopa lahjaksi?

Ammattikokki vai harrastajakokki?

Lyhyesti sanottuna on aivan sama, kumpi ruoanlaitosta pitävä henkilö on, kun hän vain arvostaa erilaisia ruoka-aineita ja nauttii ruoanlaitosta. EMBLA-ruokakilpailuun osallistuvat henkilöt ovat kuitenkin aina vahvoja ruoka-alan ammattilaisia. EMBLA-kilpailuun osallistuvilla henkilöillä on paitsi koulutuksen ja käytännön työn kautta tullut vahva ammattitaito, niin myös halu laittaa aina parastaan. Uuden ja suositun EMBLA-ruokakilpailun järjestäjänä toimii Pohjoismaisten Tuottajajärjestöjen keskusliitto NBC.

Pohjoismaisten ruoka-aineiden runsaus, näkyvyys ja herkullisuus halutaan kilpailussa tuoda selkeästi esiin. EMBLA-periaatteet ovat kestävyys, innostavuus ja pohjoismaisuus, joita kilpailuun osallistuvat ruoanlaiton ammattilaiset haluavat luomuksiensa välityksellä toteuttaa. Vuonna 2019 Embla Pohjoismaisessa Ruokakilpailussa oli Suomesta mukana seitsemän finalistia.

Suomen ruokafinalistit kilpailusarjoittain

  • Mukana kilpailussa oli ansiokkaasti muun muassa Nordic food producer, eli Pohjoismaita edustava raaka-ainetuottaja Hauhalan Hanhifarmi. Hauhalan Hanhifarmin edustajat Antti ja Virpi Rantalainen tuottavat eettisesti kestävää ja taidokkaasti valmistettua hanhenlihaa ja hanhenmaksaa. Tuotanto on omissa käsissä alusta loppuun asti sekä tuotannon että markkinoinnin ja myynnin osalta.
  • Mukana kilpailussa oli myös Nordic food entrepreneur, eli Pohjoismaisen luomu- ja ruokayrittäjän Samuli Laurikaisen Silmusalaatti Snafu Oy.
  • Nordic food artisan, eli Pohjoismainen ruoka-artesaani Ainoa Winery oli kilpailussa ansiokkaasti esillä. Yritys käyttää tuotannossaan paikallisia raaka-aineita, kuten marjoja, vihanneksia ja juureksia. Yritys valmistaa myös laadukkaita viinejä, joissa maistuu Pohjoismaisen metsän raikkaus.
  • Kilpailuun osallistunut Motiva Oy, eli Pohjoismainen ruokakasvattaja opettaa ansiokkaasti valmistamaan ruokaa kotimaisesta hävikkiruoasta.
  • Mukana kilpailussa olivat myös Slow Food Festival Fiskars, Koulutuskeskus Salpaus ja Satokausikalenteri.