Hortoile reseptikilpailuun!

Reseptikilpailut voivat suorastaan villitä kehittelemään uutta purtavaa ja päivittämään vanhoja suosikkiruokia. Villivihanneksista ja villiyrteistä eli hortakasveista nokkelat kokit saavat aikaiseksi terveellistä ja maistuvaa murkinaa. Reseptikilpailuun osallistuminen haastaa hyvällä tavalla kehittelemään kekseliäitä ja monipuolisia uusia ruokalajeja. Raija Kivimetsän ja Jouko Kivimetsän ylläpitämä Hortoilu.fi-sivusto järjesti neljännen valtakunnallisen hortareseptikilpailun vuonna 2019. Kilpailun voittajan oli määrä selvitä maailman suurimmassa villivihannestapahtumassa, Horta2020 Hollolassa.

Horta on ilmaista superruokaa

Villeinä rehottavat yrtit ja kasvikset tunnetaan termillä horta. Sana juontaa juurensa suoraan kreikan kielestä. Villikasvikset ovat ravintopitoisia ja ekologisia, niitä ei ole tehotuotettu, eikä pakotettu kasvamaan kemikaalisilla lannoitteilla. Tietenkin poimintapaikka kannattaa valita tarkoin, jotta puhtaus on taattu. Vilkkaiden tien varsilta tai saastuneiksi tiedetyiltä alueilta terve järkikin jo kieltää nostamasta mitään suuhun. Luonnon antimet täytyy pääpiirteittäin tuntea ennen kuin niitä alkaa nautiskella, jotta osaa jättää mahdollisesti myrkylliset kasvit rauhaan. Hortaruoan valmistaminen ei silti vaadi sen suurempaa vaivannäköä tai opiskelua. Hortoilu-sivusto ja vastaavat nettisaitit toimivat hyvinä oppaina luonnonmukaiseen hortoiluun. Mikä parasta, horta-ainesten kerääminen altistaa raittiille ilmalle, luonnon rauhalle ja liikunnalle. Maitohorsma, piharatamo, suolaheinä, poimulehti, ahomansikka, siankärsämö, jauhosavikka ja voikukka eivät kukkaroa verota. Hortareseptien kehitteleminen on siis parhaassa tapauksessa varsin huokea harrastus, joka laajentaa luontotietämystä ja piristää aisteja. Uudet makuelämykset nostavat arkiruoan uudelle tasolle.

Kehitä oma hortabravuurisi!

Voit alkaa suunnitella omaa bravuuriasi tuleviin reseptikilpailuihin jo hyvissä ajoin. Jos villivihannekset eivät ole ennestään tuttuja, niihin on helpointa perehtyä kokeilemalla valmiita reseptejä. Hortoilu.fi:n reseptikilpailuun on ainakin aiempina vuosina voinut osallistua millä tahansa sapuskalla: pääruoka, salaatti, jälkiruoka, välipala tai leivonnainen – kaikki käy! Voittoreseptin valinnassa on painotettu uusia makuyhdistelmiä ja makujen kokonaisvaltaista harmoniaa. Tarinat reseptien takana sekä raaka-aineiden terveysvaikutukset ovat myös antaneet oman painoarvonsa reseptien arviointiin. Reseptikilpailuun osallistuva ohje ei tietenkään saa olla lainattu tai kopioitu, mutta siihen saa ottaa vaikutteita. Ruoan on oltava itse valmistettu ja mitoitettu aineet 2-4 ruokailijalle. Kilpailuun osallistuvan reseptin lisäksi kannattaa lähettää kuvia ruoan valmistuksesta ja valmiista annoksesta. Heittäydy rohkeasti hortoilun maukkaaseen maailmaan ja pidä silmällä tulevia reseptikilpailuja!